Sesongstart for cheer i Norge

Oppstart er ingen spøk, men det er viktig å huske at idrett først og fremst skal være gøy! Denne sesongen er spekket av mer aktivitet enn noen gang og vi håper at dette skal føre til at cheer er ekstra gøy for alle involvert. Vi oppfordrer alle til å støtte opp under konkurransene som ligger inne på terminlista, dette organiseres jo for dere 🙂 Som forbund ønsker vi alltid å hjelpe våre klubber til å drive sin aktivitet på best mulig måte og håper disse tipsene kan hjelpe våre utøvere, trenere og tillitsvalgte i klubb til å få en god start på sesongen.

Er du trener?

I disse oppstartstider er det ekstra viktig å sette seg godt inn i regelverket. Endringer er lagt ut her, på vår nettside, og det meste var gjeldende allerede forrige sesong. Det som er nytt for denne sesongen er at det nå kun er lov med 24 utøvere på matta.
Levels i cheerleading er til for å ta vare på sikkerheten og for å bidra til god konkurranse. Derfor bør man være nøye på å vurdere hvilket level laget er på, både med tanke på nivå og alder. Husk at det kan være bedre å gjennomføre en rutine med lavere vanskelighetsgrad kjempebra enn å kjøre dårlig på en rutine med høy vanskelighetsgrad, uansett hvilken level dere stiller i!
Alle som driver med idrett ønsker å være gode, det inkluderer utøverne på laget ditt også. Derfor skal man, som trener, forsøke å legge til rette for at balansen mellom utfordring og mestring er god, fordi det fører til utvikling. Utøverne skal gjerne føle at noe er vanskelig, men det er viktig at de også føler at de klarer ting – da er de i flytsonen. Her er 5 tips til å skape mestringsopplevelser:
  1. Trygghet – vis at du er tilstede og at det er trygt å prøve og å feile. Støtt opp og vær der når det trengs.
  2. Kreative utfordringer – varierte treninger med utfordringer utenom det vanlige kan bidra til mestring og fremgang når man ser at utøverne står fast ved noe annet.
  3. Se alle – det er viktig at alle føler seg inkludert, så unngå å kun trekke frem de beste. Alles innsats teller selv om de ikke alltid mestrer det de prøver på.
  4. Autonomi – dette er et vanskelig ord som rett og slett betyr selvbestemmelse, altså det å la noen være med på å bestemme ting selv. Hør på hva utøverne dine vil 🙂
  5. Be om tilbakemeldinger – man kan ofte se om noen er i flytsonen, men ved å spørre hvordan utøverne opplevde treningen kan du få gode innspill.

 

Er du utøver?

Hvis ikke du konkurrerte før sommeren er det viktig å passe på at du har lisens. Lisensen er forsikring i tilfelle du skader deg på trening eller i konkurranse, og i tillegg er det en viktig del av pengene som går til utvikling av trenere, kurs og aktivitet i forbundet.
Hvordan er formen? Gode idrettsprestasjoner er avhengig av god grunnform. I cheer er både utholdenhet, styrke og bevegelighet viktige egenskaper å trene på. I tillegg er det viktig å sikre seg god søvn og et balansert kosthold, for idrettsutøvere er dette viktig for å prestere sitt beste.
Hvorfor driver du med cheer? Sett deg mål og vær tydelig på det du jobber mot. I cheer er alle på laget like viktige for å få rutinen til å fungere, og det er ofte lett å ha det gøy når både du og treneren din vet hva som gir deg motivasjon til å drive med cheer 🙂

 

Er du tillitsvalgt i klubben?

Hold av helgen 26.-28. oktober, da er det klubbledersamling! Vi vil gi dere en oppdatering om hvordan vi har jobbet med ny ledelse siden forrige klubbledersamling, og vi gleder oss selvfølgelig til å høre hva status er i klubbene og hvordan vi sammen kan jobbe fremover.
Enten du er ny i styr og stell, eller har vært med en stund, så kan det være lurt å lese gjennom reglementet. Det er ikke så store endringer fra i fjor, men det er viktig at klubbledelsen kjenner til reglementet slik at både trenere og utøvere er trygge på at klubben jobber i henhold til reglementet.
Har dere noen nye utøvere? Husk å opprette lisens for høst-sesongen hvis ikke de har fra tidligere i år. Kommer de nye utøverne fra en annen klubb? Husk overgangsskjema! Frist for overganger i cheerleading er midnatt den 30.september. Performance cheer har to overgangsvinduer – ett med frist 30. september, slik som cheerleading, og ett vindu som er åpent fra 1. januar 2019 til midnatt 30.januar 2019.

 

Formaliteter og frister

Politiattester er det viktig at en styret har ansvaret for og oppdaterer hvert andre år og for nye trenere og lagledere som har kontakt med barn og unge under 18 år og eventuelle medlemmer med funksjonsnedsettelse.
Personvern har blitt en snakkis det siste året, særlig da med innføringen av GDPR. Vet dere hva det vil si for klubbdrift? Ta en titt på idrettens enkle retningslinjer her. 
Vi minner også om at det på høsten er tid for søknad om spillemidler til utstyr – dette gjøres elektronisk, les mer om godkjent utstyr og søknadsprosessen på NIF sine nettsider her.