10 ting du kanskje ikke visste om antidoping

Doping virker kanskje som et seriøst og litt skummelt tema, både for enkeltpersoner og for klubb, men det trenger det ikke å være – som ren utøver er antidoping egentlig uproblematisk. Om du er i tvil om noe så finnes det gode hjelpemidler og retningslinjer. Som særforbund ønsker vi at alle våre medlemmer skal føle seg trygge på hva som er rett og galt om doping, og vi håper dette kan hjelpe på veien.

10 ting du kanskje ikke visste om antidoping:

  1. Ingen utøvere i våre idretter må sende søknad om medisinsk fritak før Antidoping Norge ber om det. Dette gjelder for aktivitet i klubb og konkurranser i Norge. Unntak: ved bruk av stoffer i dopinggrupper S1 og S2 – anabole stoffer, peptidhormoner, vekstfaktorer, og liknende. Søknad om medisinsk fritak skal sendes til Antidoping Norge. Les mer her.
  2. I forbindelse med internasjonale konkurranser gjelder andre regler. Bruker du et legemiddel på dopinglisten, sjekk hva du som deltaker i en internasjonal konkurranse skal gjøre her.
  3. Antidoping har en søkbar liste over legemidler. Er du usikker på om en medisin du bruker er lovlig eller ikke i forbindelse med trening og konkurranse? Søk det opp her 🙂
  4. Det er du som er ansvarlig for å vite hva du putter i deg og vite hva som er dine forpliktelser som medlem av norsk idrett. Vær bevisst – se linker til informasjon nederst i denne saken.
  5. Hvis du er kalt inn til dopingkontroll vil det bli vurdert som brudd på dopingbestemmelsene dersom du ikke møter opp eller om du nekter å avlegge dopingprøve.
  6. Dopingkontroll er ikke skummelt, men om du er bekymret kan det hjelpe å vite mer om det. Du kan finne mer informasjon om dopingkontroll her.
  7. Du kan snakke med Dopingkontakten på telefon, chat eller mail om temaer som doping, trening, mestring, det å ville slutte med doping, gruppepress og annet.
  8. Det jobbes for utvikling – en revidert versjon av Rent Idrettslag lanseres i løpet av 2018! Seksjon cheer har vedtatt at alle klubber som driver med Level 5 og Level 6 skal være Rent Idrettslag, så stå på!
  9. Har du mistanke om at noen driver med doping, har eller selger ulovlige stoffer, eller gjør noe annet som strider mot dopingbestemmelsene i idretten? Du kan sende inn anonymt tips her.
  10. Er klubben interessert i foredrag eller bare en prat med Antidoping Norge? Ta kontakt på post@antidoping.no. Les mer om tilbudet her.

Andre nyttige ressurser: